Ψηφιακό βοτανολόγιο με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Σύρο

Μια πολύ ωραία ιδέα που συνδυάζει την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και τα πολιτισμικά στοιχεία εφαρμόζεται στην Σύρο, σε μια συνεργασία που οργάνωσε το Δίκτυο Αρχιπέλαγος, και συμμετέχει και το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο. 

Το «Ανθεμίς» είναι ένα ψηφιακό βοτανολόγιο που –όπως περιγράφεται στον σχετικό ιστότοπο– καταγράφει τη φυτική βιοποικιλότητα της Σύρου, εστιάζοντας σε τοποθεσίες που χαρακτηρίζονται ως σημεία συνάντησης των παράλληλων ιστοριών των φυτών και των ανθρώπων στο νησί. Το έργο περιλαμβάνει μια εργαλειοθήκη που επιτρέπει τη συλλογή δεδομένων, όπως και μια ψηφιακή πλατφόρμα όπου συγκεντρώνονται και κοινοποιούνται οι συλλογές δεδομένων και τα αρχεία που σχετίζονται με τη χλωρίδα του νησιού. Στόχος του είναι να αποτελέσει μια δυναμική εκπαιδευτική πλατφόρμα που θα ενθαρρύνει τη συζήτηση γύρω από τα προϋπάρχοντα οικολογικά αρχεία που έχουν δημιουργηθεί από πολίτες, γύρω από την τεχνολογία και το πώς αυτή μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία τους, αλλά και γύρω από το πώς οι κοινωνίες των ανθρώπων και των φυτών εξελίσσονται αλληλεπιδρώντας η μία με την άλλη.

Οποιοσδήποτε στην Σύρο επιθυμεί να συμμετάσχουν στην κατάρτιση αυτού του αρχείου δημόσιας πρόσβασης μπορεί να συμβάλει στο Ανθεμίς είτε χρησιμοποιώντας την εργαλειοθήκη του έργου, η οποία βρίσκεται μέσα σ’ ένα ειδικά προσαρμοσμένο σακίδιο πεζοπορίας, είτε συνεισφέροντας τις προσωπικές τους/τις γνώσεις και ιδιωτικά οπτικοακουστικά αρχεία σχετικά με τη χλωρίδα της Σύρου. Για την ακριβή αναγνώριση των φυτικών ειδών το βοτανολόγιο συνεργάζεται με μια φιλοξενούμενη ομάδα επιστημόνων..

Η ουσία είναι πως με αυτό το ψηφιακό βοτανολόγιο οι κάτοικοι του νησιού μπορούν να ανταλλάξουν την τεχνογνωσία, τις ιστορίες και τα αρχεία τους που αφορούν τη χλωρίδα του τόπου. Κάθε καμβάς συνοδεύεται από ακριβή δεδομένα γεωεντοπισμού (geolocation) και μετεωρολογικά δεδομένα. Έτσι, υπάρχουν στοιχεία αναφοράς για την κάθε τοποθεσία και σε μια πιθανή μελλοντική επίσκεψη μπορεί να γίνει σύγκριση αυτών των στοιχείων. Η συλλογή δεδομένων πραγματοποιείται μέσω μιας θύρας προσαρμοσμένων χαρακτηριστικών, η οποία κατασκευάστηκε από την Kudzu Technologies και τοποθετείται σε μια ειδική θήκη τρισδιάστατης εκτύπωσης, που με τη σειρά της σχεδιάστηκε από την Αδαμαντία Αλεξοπούλου και εκτυπώθηκε από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο.

Μια πολύ ωραία ιδέα η οποία βεβαίως θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλα νησιά, και βεβαίως και στη Σέριφο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το «Ανθεμίς» και τους συντελεστές του, εδώ:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *