Δήμος Σερίφου: 2η Συνεδρίαση και έγκριση προϋπολογισμού. Η αντιπολίτευση βάζει πλάτη, αλλά όχι παντού!

Στις 27/1 έγινε το 2ο Δημοτικό Συμβούλιο της νέας περιόδου και η 2η Ειδική Συνεδρίαση , με θέμα την έγκριση του προϋπολογιμού για το τεχνικό πρόγραμμα του 2024. Η μαραθώνια συνεδρίαση κράτησε πολλές ώρες γεγονός που μαρτυρά αρκετές  ζυμώσεις και ερωταπαντήσεις, τις οποίες ελπίζουμε να μάθουμε στο εγγύς μέλλον!

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να ψηφίσει το τεχνικό πρόγραμμα του 2024. Βέβαια υπάρχουν μερικά σκοτεινά σημεία, όπως για παράδειγμα τα τουλάχιστον επτά μεταφερόμενα έργα από το προηγούμενο τεχνικό πρόγραμμα του 2023, για τα οποία νέοι δημοτικοί σύμβουλοι δεν έχουν καμία ενημέρωση, αλλά παρ’ όλα αυτά καλούνται να τα ψηφίσουν. Μιλάμε για το Διοικητήριο, τα μονοπάτια και άλλα έργα. Η δημοτική παράταξη της αντιπολίτευσης «Σέριφος Δύναμη Συνεργασίας» στο πλαίσιο της καλής πίστης υπερψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα αποφασίζοντας να δώσει την θετική ψήφο αφού θεωρητικά κάθε νέο έργο βοηθά το νησί. Εξέφρασε, δε, την ελπίδα «τουλάχιστον να μπορέσουν να υλοποιηθούν μέσα στο 2024». Πάντως έβαλε έναν μεγάλο αστερίσκο, δηλώνοντας προβληματισμένη, διότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε ανάλογη ενημέρωση. Δήλωσε δε πως στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του προσεχούς Μαρτίου θα ζητήσει ακριβή στοιχεία για την πρόοδο υλοποίησης των εν λόγω έργων. 

Στο έτερο θέμα του Συμβουλίου, που αφορούσε τους εκπροσώπους στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, η αντιπολίτευση δήλωσε ότι δεν έχει αντίρρηση προς τα πρόσωπα που συγκροτούν την επιτροπή αλλά σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει εποικοδομητική συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο ώστε να επανενεργοποιηθεί και πάλι η διακοπείσα λόγω διαφωνιών προγραμματική σύμβαση, η οποία είναι προς όφελος του νησιού. 

Στην 2η Ειδική Συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό εσόδων και δαπανών οικονομικού έτους 2024 και την έγκριση ή μη του ολοκληρωμένου πλαισίου δράσης, υπήρξε διαφωνία. Παρατηρήθηκε πως για έργα τα οποία είχαν «παίξει» πολύ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου –και όχι μόνο–, ούτε… φωνή, ούτε… ακρόαση. Ο βιολογικός δεν έχει περιβαλλοντικούς όρους, το ταχυδυιλιστήριο άφαντο, όπως και  το Δημοτικό λεωφορείο για τα απομακρυσμένα χωριά. Αλλά και η ψηφιοποίηση του αρχείου, ο καθαρισμός δεξαμενών και παραλιακών φρεατίων και το θέμα με τα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα παραμένουν εκτός συζήτησης. Έτσι η αντιπολίτευση, αφού δεν έμεινε ικανοποιημένη από τις απαντήσεις που (δεν) έλαβε στις απορίες και ερωτήσεις επί πολλών θεμάτων, καταψήφισε τον προϋπολογισμό.

Μια άλλη παρατήρηση εκ μέρους της αντιπολίτευσης αφορά το σχέδιο προϋπολογισμού και το ότι αυτό μετακυλύει δαπάνες ανταποδοτικών υπηρεσιών σε άλλα κέντρα και θέσεις κόστους που –όπως κατά λέξη διατυπώνεται–, «θα τις βρούμε σύντομα μπροστά μας με αρνητικά αποτελέσματα». 

Τελικά ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε με σχετική πλειοψηφία 6 ψήφους υπέρ και 5 κατά, αφού δύο εξέχοντα μέλη της παράταξης του δημάρχου (κκ. Ράμπιας-Αντωνάκης)  δεν εμφανίστηκαν στην σημαντικότερη ίσως συνεδρίαση του έτους. Το 6-5 είναι ένας οριακός συσχετισμός που θα έκανε έναν τρίτο παρατηρητή να απορήσει, αλλά δεν δημιουργεί κανένα προβληματισμό στον δήμαρχο που αισθάνεται “κυρίαρχος του παιχνιδιού” και επιδεικτικά γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του έγγραφα αιτήματα , όπως π.χ. την παροχή πληροφοριών για την σύμβαση του δρόμου στον Αβεσσαλό, ο οποίος μοιάζει ήδη να καταρρέει!

Πάντως να είστε σίγουροι πως μετά την δημοσιοποίηση του προϋπολογισμού θα δούμε όλα αυτά τα υπέροχα “νούμερα” που αφορούν το νησί και τη ζωή μας σ’ αυτό, ένα προς ένα. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *