Μια Διαβούλευση και ένα εφιαλτικό σενάριο!

Ολοκληρώθηκε και η περίφημη «διαβούλευση για το μέλλον της Σερίφου» που οργάνωσε ο Δήμος και το Εργαστήριο Τοπικής Νησιωτικής Ανάπτυξης το Σάββατο 16 Μαρτίου στο γυμνάσιο στο Λιβάδι.

Επιτρέψτε μας να χωρίσουμε αυτό το άρθρο σε δύο μέρη. Πρώτα σε μια συνοπτική θεώρηση του τι έγινε  (για τους βιαστικούς…) και δεύτερον σε μια πιο αναλυτική παρουσίαση και αιτιολόγηση των όσων είδαμε και ακούσαμε.

  • Δεν έγινε συζήτηση με ανταλλαγή επιχειρημάτων, αλλά έμοιαζε με κάτι σαν βιωματικό εργαστήριο!
  • Μοιράστηκαν ερωτηματολόγια (θα σας τα παρουσιάσουμε) και οι απαντήσεις καταγράφηκαν ώστε να τεκμηριωθεί με κάποιο τρόπο η “διαβούλευση”
  • Στο επίμαχο ζήτημα “Ποιά Σέριφο θέλουμε” εμφανίστηκαν 3 σενάρια. 1. ΔΕΝ ΚAΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΕ, 2. ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ (ότι προτείνει  η Ε.Ε., το ονόμασε σενάριο αναμόρφωσης ο Ι. Σπιλάνης), 3. ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟYΣ (π.χ ακόμα και περιορισμός κλινών ιδιαίτερα στα Airb’nb)
  • Με όλους τους τρόπους προτάθηκε και “επιδοτήθηκε” το τρίτο σενάριο από τον Ι. Σπιλάνη και την δημοτική αρχή. Mάλιστα αναφέρθηκε ως ορίζοντας ώστε να παρθούν αποφάσεις το ερχόμενο Πάσχα.
  • Αποκαλύφθηκε μετά από σχετική ερώτηση και δική μας αναζήτηση στο διαδίκτυο ο λόγος για να στηθεί όλο αυτό το “σώου” της περίφημης “διαβούλευσης” . Σύμφωνα με το λήμμα Β6 των ερωτηματολογίων ο ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΙΦΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. Δηλαδή θέλει εκμεταλλευόμενος την σχετική νομολογία  (νόμος 3463/06 – Άρθρο 79) να παίρνει τις όποιες αποφάσεις επιθυμεί και να τις εφαρμόζει. Π.χ. στο Γάνεμα δεν αρκούν οι υποδομές για οποιαδήποτε καινούργια ξενοδοχειακή μονάδα, άρα ακόμα κι αν έχει άδεια από την πολεοδομία, δεν μπορεί κανείς να ξεκινήσει την κατασκευή της! Ακόμα καλύτερο παράδειγμα… στο Λιβάδι δεν δίνουμε νέες άδειες για υγειονομικού ενδιαφέροντος καταστήματα, λόγω έλλειψης δημοτικών υποδομών ή για την προστασία του περιβάλλοντος!  

Κατά τη γνώμη μας το τελευταίο αυτό σενάριο (το οποίο απευχόμαστε) μοιάζει βγαλμένο από ολοκληρωτικά καθεστώτα και ο τρόπος με τον οποίο “οργανώθηκε” για να πειστούν οι παρευρισκόμενοι ήταν τόσο συγκεκαλυμμένος, ώστε έχουμε αρχίσει να ανησυχούμε! Περισσότερο δε θα πρέπει να ανησυχούν οι επαγγελματίες του νησιού, διότι ερήμην τους θα παίρνονται αυθαίρετες δημοτικές αποφάσεις οι οποίες θα καθορίζουν την τύχη  και το μέλλον των ίδιων, των επιχειρήσεων/ επενδύσεών τους, αλλά και των εργαζόμενων σε αυτές.

Όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερα μπορούν να συνεχίσουν την ανάγνωση.

Ας τα πάρουμε από την αρχή και αναλυτικά. Σε πρώτο ενικό παρακαλώ.

Δεν γνωρίζω τι σχεδιασμός υπήρχε (αν υπήρχε), αλλά δεν έφυγα και τόσο ικανοποιημένος από αυτή τη «διαβούλευση».

Αν συμφωνήσουμε ότι διαβούλευση είναι «μια συνεχής, αμφίδρομη και διαδραστική διαδικασία, που στοχεύει στη αναζήτηση μιας άποψης, ιδέας ή συμβουλής εκ μέρους άλλων προσώπων και επ’ αυτών ακολουθεί συζήτηση και ανταλλαγή επιχειρημάτων και τέλος – αλλά όχι απαραιτήτως – συμφωνία για ανάληψη ενεργειών από κοινού», για να μεταφέρω έναν από τους πολλούς ορισμούς, κάτι μου έλειψε. Δηλαδή αυτή αμφίδρομη επικοινωνία ανάμεσα στους policy makers (δήμος) και stakeholders (φορείς και πολίτες), ήταν ελλιπής.

Συνεχίζω να αντιγράφω την άποψη του συγγραφέα:

«Αν και η διαβούλευση συνδέεται πάντοτε με τον διάλογο, συχνά περιορίζεται στην αντι-παράθεση διανοητικών επιχειρημάτων ανάμεσα σε ανθρώπους με ισχύ, λόγω γνώσης ή εξουσίας, που τελικά καταλήγουν να διαπραγματευθούν κάτι το υπαρκτό, παρά να συν-δημιουργήσουν κάτι νέο. Όμως, η διαβούλευση δεν είναι απλώς μια διαπραγμάτευση ή συμβιβασμός, καθώς δεν έχει κύριο μέλημα να γεφυρώσει μια διαφορά, αλλά να δημιουργήσει κάτι νέο και χρήσιμο, όπως για παράδειγμα μια αναπτυξιακή στρατηγική. Επί της ουσίας, είναι μια εμπειρία μάθησης και ενηλικίωσης, μέσα από την οποία οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να γνωρίζουν και να συν-διαμορφώνουν νέες πτυχές της συλλογικής τους πραγματικότητας, αντί να τις πληροφορούνται εκ των υστέρων από εκείνους, στους οποίους παραχώρησαν το δικαίωμα αυτό. Ιδωμένη έτσι, η διαβούλευση έχει διπλή υπόσταση: είναι ταυτοχρόνως μέσο και σκοπός, διεργασία και αποτέλεσμα, εργαλείο και προϊόν».

Δεν ξέρω για εσάς, προσωπικά συμφωνώ απόλυτα με τα παραπάνω. Έτσι, η συνάντηση εξελίχθηκε σε ένα βιωματικό εργαστήριο, με θέμα τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων. Πολύ κοντά σε κάτι που κάναμε στο Πανεπιστήμιο. Μου έλειψε ο διάλογος και κυρίως η αντιπαράθεση.

Θετικό είναι το ότι αρκετοί Σερφιώτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και πήγαν να καταθέσουν την άποψή τους για να συμβάλλουν ο καθένας ξεχωριστά, και να δοθούν απαντήσεις στο ερώτημα «Τι Σέριφο Έχουμε και τι Σέριφο θέλουμε».

Εκεί λοιπόν έγινε μια σύντομη ενημέρωση για την μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου από τον κο Σπιλάνη και την ομάδα του, και στη συνέχεια μοιράστηκαν ερωτηματολόγια, χωρίστηκαν οι συμμετέχοντες σε δύο ομάδες εργασίας και ξεκίνησε μια συζήτηση σχετικά με την συμπλήρωση των ερωτήσεων. Κατά τη διάρκεια της εργασίας συμπλήρωσης δίνονταν διευκρινίσεις σχετικά με κάποιες ερωτήσεις και γινόταν σχολιασμός επάνω σε απαντήσεις, ενώ κλήθηκαν και δειγματοληπτικά οι συμμετέχοντες να αιτιολογήσουν τις απαντήσεις τους. Όλα διαδραματίστηκαν μέσα στο «κουτί» του ερωτηματολογίου. Δεν υπήρξε ελεύθερος διάλογος.

Πάντως, από ότι καταλάβαμε, τα ερωτηματολόγια που έχουν συμπληρωθεί μέχρι σήμερα είναι λίγα και δεν αρκούν για να εξαχθεί ασφαλές στατιστικό συμπέρασμα. Γι’ αυτό μαζεύτηκαν και καταχωρήθηκαν κι άλλα σήμερα, θα ακολουθήσουν κι άλλα σε δεύτερη διαβούλευση που θα διενεργηθεί τον Απρίλιο, ενώ συζητιέται να επανακυκλοφορήσει και το ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο.

Δεν θέλουμε να σχολιάσουμε τις αιτιολογήσεις που ακούστηκαν, αυτή είναι δουλειά της επιστημονικής ομάδας από την οποία περιμένουμε και τα αποτελέσματα. Πάντως έχουμε την αίσθηση πως αυτή η Α’ Φάση καθυστέρησε κάπως. Ίσως έτσι γίνεται… Ποιοι είμαστε εμείς να κρίνουμε….

Να σχολιάσουμε και μερικά από αυτά που ακούστηκαν στην διαβούλευση….

Ετέθη η ρητορική ερώτηση «Μπορείτε να αντέξετε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου»; Και δόθηκε και η απάντηση «Ασφαλώς και όχι»…. Μήπως όμως επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σημαίνει και αποσυμφόρηση του Αυγούστου; (Κι αυτή ρητορική ερώτηση είναι… Μη σπεύσετε να απαντήσετε…)

Ακόμη δόθηκε η εντύπωση πως η εκδήλωση είχε διοργανωθεί μάλλον πρόχειρα από την δημοτική αρχή, (π.χ. ξαφνικά προέκυψε η ανάγκη διάθεσης δεύτερου χώρου για την εργασία σε ομάδες), ενώ διάχυτη υπήρξε η αίσθηση πως τέθηκαν γραμμές και όρια στο πόσο μπορεί να επεκταθεί η συζήτηση εκτός ερωτηματολογίου… Μιλάω ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ για να μη γίνονται παρεξηγήσεις….

Και βέβαια να σταθώ στο γεγονός πως για κάποια θέματα υπήρξε προσπάθεια αντίλογου από παρευρισκόμενους και μάλιστα με επιχειρήματα, αλλά σταμάτησε εκεί.

Το ερωτηματολόγιο

Να σταθούμε και λίγο στο ερωτηματολόγιο.

Στην ερώτηση Β.6. διαβάζουμε: «Σε ποιο βαθμό συμφωνείτε ότι προκειμένου να λύσει προβλήματα – όπως αυτά που αναφέρατε προηγούμενα, η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να εκδώσει (μετά από διαβούλευση) – κανονιστικές αποφάσεις για θέματα αρμοδιότητάς της στους παρακάτω τομείς:»

Και ακολουθεί μια σειρά τομέων:

  1. Για την προστασία του φυσικού, αρχιτεκτονικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, των θαλασσών από πηγές ξηράς και των υπόγειων και επίγειων υδάτινων αποθεμάτων από τη ρύπανση.
  2. Για την προστασία της υγείας των κατοίκων από οχλούσες δραστηριότητες και ειδικότερα στις τουριστικές περιοχές κατά την τουριστική περίοδο.
  3. Για την τήρηση της καθαριότητας σε κοινόχρηστους και ιδιωτικούς υπαίθριους χώρους και γενικότερα για τη διασφάλιση και αναβάθμιση της αισθητικής των πόλεων και των οικισμών, λαμβάνοντας υπόψη ιδιαίτερα τη διατήρηση και ανάδειξη των παραδοσιακών, ιστορικών και τουριστικών περιοχών. 
  4. Για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, των μονοδρομήσεων και κατευθύνσεων της κυκλοφορίας, τον προσδιορισμό και τη λειτουργία των χώρων στάθμευσης των οχημάτων, καθώς και για την τοποθέτηση και λειτουργία μετρητών ή εγκαταστάσεων ρύθμισης της στάθμευσης οχημάτων σε κοινόχρηστους χώρους.
  5. Προσδιορισμός τους όρους και τις ώρες λειτουργίας μουσικής σε καταστήματα που λειτουργούν στην πόλη, λαμβάνοντας υπόψη τις χρήσεις γης, τις ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες και την προστασία των κατοίκων από την ηχορύπανση.
  6. Λειτουργία των συστημάτων ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης.
  7. Προσδιορισμός των όρων και των προϋποθέσεων για την εγκατάσταση και λειτουργία καταστημάτων, επιχειρήσεων και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, για τη χορήγηση της άδειας των οποίων είναι αρμόδιοι, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές διατάξεις για την προστασία του περιβάλλοντος, του αιγιαλού και της παραλίας, της δασικής νομοθεσίας, της νομοθεσίας για την πυροπροστασία, για τους αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους. 

Κάτι μου θύμιζε όλο αυτό…. Που τόχω ξαναδεί…. Α! μα βέβαια… το βρήκα!!!

Είναι ο νόμος 3463/06 – Άρθρο 79. 

https://nomoskopio.gr/n_3463_06_79.php?toc=0&printWindow&

Τι λέει ο νόμος αυτός; Ξεκινάει με το «1. Οι δημοτικές και Κοινοτικές αρχές ρυθμίζουν θέματα της αρμοδιότητάς τους εκδίδοντας τοπικές Κανονιστικές Αποφάσεις, στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας, με τις οποίες:

α) Θέτουν κανόνες: (και ακολουθεί ο κατάλογος με τους τομείς, από όπου έχουν παρθεί και οι τομείς του ερωτηματολογίου).

Μετά από τους τομείς πάνω στους οποίους ο Δήμος μπορεί να εκδώσει Κανονιστικές Αποφάσεις, ακολουθεί η παράγραφος 2 του άρθρου:

2. Οι αποφάσεις της ανωτέρω παραγράφου λαμβάνονται από τα δημοτικά ή κοινοτικά συμβούλια με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών τους, το συντομότερο δυνατό διάστημα από την έναρξη της δημοτικής ή κοινοτικής περιόδου. Την έκδοση των τοπικών κανονιστικών αποφάσεων των Δήμων εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο η δημαρχιακή επιτροπή. Εάν η κανονιστική διάταξη αφορά αποκλειστικά την περιφέρεια ενός τοπικού διαμερίσματος ή οικισμού, η δημαρχιακή επιτροπή διαμορφώνει την εισήγησή της, μετά από γνώμη του οικείου τοπικού συμβουλίου. Για τη διαμόρφωση της εισήγησης, η δημαρχιακή επιτροπή λαμβάνει υπόψη τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις των αρμόδιων κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων και ομάδων πολιτών της περιφέρειας του Δήμου, με τους οποίους έρχεται σε διαβούλευση, καθώς και τυχόν ειδικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί για την αντιμετώπιση των ανωτέρω ζητημάτων

Ε, δεν μπορώ να αντισταθώ,… θα μπω στη θέση του advocatus diaboli, του συνηγόρου του διαβόλου, δηλαδή…

Κοίτα συμπτώσεις… Ο δήμος για να εκδώσει Κανονιστικές Διατάξεις έχει την ανάγκη της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, την οποία και την έχει,… μια διαβούλευση, την οποία υλοποιεί στα πλαίσια της μελέτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου,… και «ειδικές μελέτες», ακριβώς σαν κι αυτή που έχει αναθέσει στην επιστημονική ομάδα του κου Σπιλάνη.

Έχοντας όλα αυτά, έχει και μια σχεδόν «λευκή επιταγή» για την έκδοση κανονιστικών Διατάξεων, με ότι σημαίνει αυτό…

Πολλές οι συμπτώσεις…. Αν δεν γνώριζα προσωπικά τον ακέραιο χαρακτήρα του κου δημάρχου θα έλεγα πως βρισκόμαστε μπροστά σε μία εν κρυπτώ μεθόδευση για να λυθούν τα χέρια της δημοτικής αρχής όσον αφορά την έκδοση Κανονιστικών Διατάξεων. Υπάρχει περίπτωση η δημοτική αρχή να φοβάται αντίδραση των επαγγελματικών ομάδων του νησιού σε επικείμενες περιοριστικές διατάξεις που προτίθεται να εκδώσει και έχουν σχέση με τον τουρισμό; 

Ξέρω τι σκέπτεστε… Ντρέπομαι μόνο και που μου πέρασε από το μυαλό!!! 

Σοβαρά τώρα, πότε θα ξεκινήσει η άμεση ενημέρωση εκ μέρους της δημοτικής αρχής για τα κοινά; Από τα διάφορα έργα και την πρόοδό τους μέχρι και απλά θέματα όπως η οργάνωση της γύρας της Καπετανίας, γίνονται πίσω από ένα πέπλο μυστηρίου… Γιατί; Φοβάται κανείς τίποτα; Υπάρχει τίποτα να κρύψουμε; Θεωρώ πως όχι…. ή πάλι κάνω λάθος;

Πάντως στην επόμενη διαβούλευση θα πρέπει να είμαι/ να είστε προετοιμασμένοι. Όχι γι’ αυτά που ήδη ξέρουμε, αλλά για νέες απίθανες παγίδες που θα έχουν στηθεί αριστοτεχνικά και με την επίφαση “βούλας”  πανεπιστημίων, ιδρυμάτων παντός τύπου, συλλόγων, αναξιοπαθούντων, ανεπάγγελτων κλακαδόρων κλπ κλπ. 

Αλλά για σήμερα- μέρα που ‘ναι- Καθαρά Δευτέρα του 2024- ας πάμε να πετάξουμε χαρούμενοι αετό! Εμπρός λοιπόν!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *