Επερώτηση χωρίς κανένα έλεος για τα ζώα!

Ενεοί και κεχηνότες μείναμε (για να το διατυπώσουμε κόσμια) με τα όσα έγραψε στην επερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Μάρκος Εμμ. Καφούρος.

Με λίγα λόγια είπε πως επειδή απαγορεύεται το παστούρωμα (ή μπαστούρωμα ή περδούκλωμα ή περδούκλι), εγκαταλείπεται η κτηνοτροφία στα νησιά!!! Και μάλιστα «συλλήβδην» (sic!)

Η διατύπωση του σκεπτικού του έχει ως εξής:

«Η ιπποπέδη (μπαστούρα), η οποία είναι μια πρακτική συνήθεια εκατοντάδων ετών, προκειμένου τα ζώα να μην εισβάλουν ανεξέλεγκτα σε ξένες ιδιοκτησίες προκαλώντας ζημιές, να μην καταστρέφουν το περιβάλλον από την ανεξέλεγκτη βόσκηση ή να μην καταστρέφουν τις αναβαθμίδες (πεζούλες) από την άτακτη κίνηση τους, σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο γεωμορφολογικό και κλιματικό περιβάλλον του νησιωτικού οικοσυστήματος. (!!!)

Ξεκινάμε από την ιπποπέδη… Ωραία λέξη αλλά αναφέρεται αποκλειστικά στα ιπποειδή, όπως μαρτυρούν και όλα τα λεξικά.

Συνεχίζουμε με την «πρακτική συνήθεια εκατοντάδων ετών»… Και η δουλεία ήταν «πρακτική συνήθεια χιλιάδων ετών» και είχε πολλά πλεονεκτήματα (όχι για τους δούλους…), αλλά καταργήθηκε κε Καφούρο, και σήμερα είναι παράνομη…

Πάμε παρακάτω. Το παστούρωμα είναι μια πρακτική που συνηθίζεται εδώ και δεκάδες χρόνια στα νησιά κυρίως στις Κυκλάδες, αλλά και σε Ρόδο, Κρήτη, Κέρκυρα κ.α. Σε πολύ μικρότερη έκταση το συναντάμε και στην ηπειρωτική Ελλάδα (π.χ. Λακωνία). Ο νόμος λοιπόν 4830/2021, ο οποίος στην παράγραφο 1 στο άρθρο 24 απαγορεύει το παστούρωμα όλων των ειδών των ζώων και κατατάσσει αυτή την παράνομη πρακτική στις κακοποιήσεις, ισχύει από τις 18 Σεπτεμβρίου 2021 και ψηφίστηκε κυρίως λόγω αυτής της μορφής κακοποίησης που συνηθιζόταν στα νησιά και κυρίως στις Κυκλάδες…. Και 2,5 χρόνια μετά βγαίνει ο κος Καφούρος και ζητά την ακύρωσή του ουσιαστικά, λόγω της… νησιωτικότητας των Κυκλάδων!!!! Κορυφαίο…

Συχνά ακούγονται σαν δικαιολογίες ο κίνδυνος ατυχημάτων για πεζούς, οχήματα και τα ίδια τα ζώα, αν αυτά βγουν στον δρόμο ή απομακρυνθούν από το σημείο βοσκής. Εδώ έχουμε να πούμε τα εξής:

  • Οι ιδιοκτήτες των ζώων είναι υποχρεωμένοι βάση του Ν4039/12 και Ν. 4235/14 αλλά και της ηθικής να παρέχουν στα ζώα τους σωστές συνθήκες διαβίωσης. Σε αντίθετη περίπτωση ας μην διατηρούν ζώα.
  • Στην υπόλοιπη Ελλάδα ιπποειδή και αιγοπρόβατα διαβιούν και κινούνται ελεύθερα. Αναρωτιόμαστε λοιπόν αν αυτοί οι κίνδυνοι που επικαλείται ο κος Καφούρος –και οι υποστηρικτές του παστουρώματος–, υπάρχουν μόνο στις Κυκλάδες και τα άλλα μέρη που ευδοκιμεί η πρακτική του παστουρώματος.
  • Αν δεν είναι δυνατή η διαβίωση και η βοσκή των ζώων σε ασφαλή και απομακρυσμένα σημεία, η κατάλληλη περίφραξη, η επαρκής επιτήρηση και το δέσιμο των ζώων από το κεφάλι (για λίγες ώρες) αποτελούν πιθανόν αποδεκτές λύσεις αλλά όχι το παστούρωμα.

Πριν την απαγόρευσή του το παστούρωμα ήταν μια συνηθισμένη πρακτική για να μην πηδήξουν τα ζώα τις ανύπαρκτες περιφράξεις, να μην απομακρυνθούν από το σημείο βοσκής ή να παχύνουν λόγω του περιορισμού των κινήσεων. Ουσιαστικά τα ζώα βίωναν ένα αδιάκοπο μαρτύριο στο βωμό της ευκολίας των ιδιοκτητών που δεν θέλουν να κάνουν σωστές περιφράξεις ή να επιτηρούν τα ζώα τους όπως θα όφειλαν. Να σημειώσουμε και το γεγονός πως σε πολλές περιπτώσεις τα παστουρωμένα ζώα δεν έχουν καν σωστό κατάλυμα που να τα προφυλάσσει από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, ούτε καθαρό και δροσερό νερό στην διάθεση τους ακόμα και τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες.

Αυτή η βάρβαρη πρακτική δεν έχει μόνο αντίκτυπο στην ευζωία των ζώων προκαλώντας τραυματισμούς αλλά και ακρωτηριασμούς, όντας μια από τις χειρότερες μορφές διαρκούς κακοποίησης, αλλά έχει και οικονομικές επεκτάσεις με μεγάλο ποσοστό τουριστών να φεύγουν με τις χειρότερες εντυπώσεις για την κουλτούρα των νησιωτών όπου διατηρείται το παστούρωμα. Πάμπολλες ήταν οι αναφορές επισκεπτών των νησιών μας στον διεθνή τύπο πριν την απαγόρευση, και σίγουρα δεν είναι και η καλύτερη διαφήμιση…

Να τελειώσουμε δηλώνοντας πως η κατάσταση αυτή δεν συνάδει με τον ελληνικό πολιτισμό που τόσο διαφημίζουμε, ούτε βεβαίως με το προφίλ μιας υποτιθέμενης Ευρωπαϊκής χώρας… 

Όσο για τον κύριο Καφούρο, θεωρώ πως μάλλον περισσότερες ψήφους θα χάσει παρά θα κερδίσει με τέτοιου είδους ενέργειες…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *