Επιτέλους! Σαν ψέμματα μου φαίνεται…

Με ιδιαίτερη χαρά και ανακούφιση μπορούμε να πούμε, υποδεχόμαστε τη νέα συνεργασία του Δήμου Σερίφου με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ο αεικίνητος Δήμαρχος προέβη σε κίνηση-ματ όσον αφορά την εξασφάλιση επάρκειας νερού για την επερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο.

Αυτή τη φορά δεν μπορούμε παρά να συγχαρούμε τον Δήμαρχο και σύσσωμη τη δημοτική αρχή για αυτή την ενέργεια, την οποία προφανώς θα ακολουθήσουν και άλλα νησιά με το ίδιο πρόβλημα, αυτό της επάρκειας υδατικών πόρων ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού, όταν οι επισκέπτες του νησιού πολλαπλασιάζονται.

Όσον αφορά τις λεπτομέρειες του σχεδίου, οι οποίες αποτυπώνονται και στη σχετική Σύμβαση η οποία υπεγράφη στα γραφεία της εταιρείας το πρωί της Δευτέρας 1/4/2024, έχουν ως εξής:

Σε μια από τις μελέτες τις οποίες η δημοτική αρχή είχε αναθέσει στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποτυπώθηκε η στοχαστική σειρά απορροών της λεκάνης απορροής της θέσης «Στενό», όπου βρίσκεται σήμερα το φράγμα της Σερίφου και διαπιστώθηκε πως τα 700.000 κυβικά μέτρα νερού που είναι η χωρητικότητα του φράγματος, μπορεί σχεδόν να διπλασιαστεί και να φτάσει τουλάχιστον τα 1.340.000 κυβικά μέτρα. Παράλληλα, ένα υπερσύγχρονο σύστημα αφαλάτωσης, παρόμοιο με αυτό της Κιμώλου αλλά σε πολύ μεγαλύτερη κλίματα, θα παράγει 765 κυβικά μέτρα γλυκού νερού ημερησίως με προοπτική αύξησης στα 1.080 κυβικά. Η άλμη που θα παράγεται από το σύστημα θα συσκευάζεται και θα προωθείται στην αγορά, αφού ήδη έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους δύο μεγάλες εταιρείες που εμπορεύονται αλάτι, εξασφαλίζοντας ένα έξτρα έσοδο για τον Δήμο, και την απολύτως περιβαλλοντικά συμβατή λειτουργία του συστήματος.

Τα ανωτέρω, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αύξηση του όγκου των βροχοπτώσεων στις Κυκλάδες θα εξασφαλίσουν την πλήρη εκμετάλλευση του νέου φράγματος. Να σημειωθεί πως ναι μεν η κλιματική αλλαγή μεγαλώνει τις περιόδους ξηρασίας, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με τον όγκο νερού που πέφτει, αλλά με τη βροχομετρική δίαιτα του τόπου, δηλαδή με τη συχνότητα και την ένταση των βροχοπτώσεων. Με απλά λόγια, αυξάνονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα και πέφτει πιο σπάνια, πολύ νερό σε λίγο χρόνο.

Η αύξηση του ύψους του υφιστάμενου φράγματος από τα 30 μέτρα στα 55, όπου θα βρίσκεται η στέψη του νέου φράγματος, θα πραγματοποιηθεί με τη νέα μέθοδο των προκατασκευσμένων δομικών μπλόκ, γεγονός που θα επιτρέψει και την περάτωση του έργου σε διάστημα μόλις 2 με 3 μηνών. Αν συνυπολογιστεί πως και η εγκατάσταση της αφαλάτωσης δεν θα πάρει και αυτή περισσότερο χρόνο αφού οι επιμέρους μονάδες είναι προσυναρμολογημένες απομένει μόνον η έδραση και η σύνδεση, υπολογίζουμε πως θα μπορέσουμε από αυτό το καλοκαίρι να ποτίζουμε τους κήπους μας και να γεμίζουμε τις πισίνες μας χωρίς τύψεις…

Ένα ακόμα μπράβο στο Δήμαρχο και …. Του χρόνου με υγεία…..

(Κάθε ομοιότητα με ονόματα προσώπων, εταιρειών, τοποθεσιών κ.λπ. είναι τυχαία)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *