H σημερινή κατάσταση των μονοπατιών της Σερίφου

Aπό την εταιρεία Ανάβαση σε συνεργασία με το Eco Serifos, ολοκληρώθηκε μερικές ημέρες πριν το Πάσχα η νέα καταγραφή και επικαιροποίηση των χαρακτηριστικών (όπως σήμανση, βατότητα κλπ) όλων των πεζοπορικών διαδρομών της Σερίφου. Η συνολική εκτίμηση μετά το πέρας της καταγραφής επισημαίνει την κακή τους κατάσταση σε επίπεδο βατότητας, αφού οι περισσότερες έχουν σχεδόν κλείσει από θάμνους και φρύγανα, ενώ κάποιες διαδρομές έχουν καταστεί έως και …αδιάβατες!

Η κατάσταση της διαδρομής από την περιοχή Γύφτικα προς Βάρσαμο και Παναγιά

Το φωτογραφικό υλικό που σας παραθέτουμε επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα των ειδικών της “Ανάβασης” και μιλώντας με την Κα Πηνελόπη Μαρτσούκα μας ανέφερε τα εξής: 

“Στη Σέριφο, όπως και σε άλλα κυκλαδονήσια το αγροτικό τοπίο είναι ένα “παλίμψηστον αιώνων γεωργικού μόχθου”. 

Χιλιόμετρα πεζούλες για τη στήριξη των χωμάτων στις πλαγιές, άχρονα καλύβια χτισμένα με την ίδια τεχνική από τα βάθη των αιώνων, έρημοι περιστεριώνες και σιωπηλά πλυσταριά στις ρεματιές, ολόλευκα αγροτικά ξωκλήσια σε ονειρικές τοποθεσίες, πάντα με φόντο τη θάλασσα και τα περιγράμματα των γειτονικών νησιών.

Αυτά συνθέτουν το μαγικό σκηνικό της πεζοπορίας στις Κυκλάδες. Μέσα σ’ αυτό το τοπίο πλέκεται ένα πυκνό δίκτυο από μονοπάτια ανάμεσα σε σύνορα από ξερολιθιά, οι παλιοί δρόμοι που ένωναν χωριά και χωράφια. Σήμερα από το παλιό αυτό δίκτυο μονοπατιών λίγα παραμένουν προσβάσιμα, τα περισσότερα έχουν κατακλυστεί από φρύγανα και θάμνους.

Το μονοπάτι από την Παναγιά στη Συκαμιά

Πριν από καμιά δεκαριά χρόνια έγινε στη Σέριφο μια μελέτη που πρότεινε την ανάδειξη 12 διαδρομών, κάποιες από τις οποίες σημάνθηκαν. Δυστυχώς η εργασία αυτή δεν ολοκληρώθηκε και, εκτός λίγων εξαιρέσεων, η κατάσταση βατότητας των μονοπατιών επιδεινώθηκε. Καλή βατότητα έχουν το μονοπάτι των Μεταλλωρύχων (ή μονοπάτι των Πλακών) το οποίο είναι στο μεγαλύτερο μέρος του πλακόστρωτο καθώς και ο χτιστός δρόμος που συνδέει τη Χώρα με το Λιβάδι. Σε σχετικά καλή κατάσταση είναι η και διαδρομή που συνδέει τη Χώρα με τον Καλλίτσο αν και σε κάποια τμήματα είτε έχουν δημιουργηθεί παρακαμπτήρια γιατί το παλιό μονοπάτι ανάμεσα στις ξερολιθιές έχει κλείσει τελείως ενώ σε άλλα σημεία ο πεζοπόρος αναγκάζεται να περπατά πάνω στον τοίχο αντιστήριξης αφού το υπόλοιπο φαρδύ μονοπάτι έχει καταληφθεί από τη βλάστηση. 

Το μονοπάτι Σκλαβογιάννη-Αγία Θέκλα-Καραβάς-Συκαμιά

Οι υπόλοιπες διαδρομές είναι – κάποιες εν μέρει και κάποιες εντελώς – δύσβατες. Σε πολλά τμήματά τους τα μονοπάτια είναι δυσδιάκριτα και  συχνά ο πεζοπόρος αναγκάζεται να ελίσσεται ανάμεσα σε  θάμνους που έχουν καταλάβει το μονοπάτι, οι οποίοι συχνά είναι και αγκαθωτοί.

Σε κάθε περίπτωση συνιστάται να περπατάτε με μακρύ παντελόνι και κλειστό παπούτσι.”

Η παρούσα κατάσταση στην κυκλική πεζοπορική διαδρομή Καλλίτσος-Πρ. Ηλίας-Τριαντάφυλλος-Παναγιά Σκοπιανή-Καλλίτσος.

Μετά από αυτή την συνολική εκτίμηση θα ακολουθήσουν οι αναλυτικές περιγραφές όλων των πεζοπορικών διαδρομών, με  ενσωματωμένη την πρόσφατη ενημέρωση.  Σε κάθε μονοπάτι- πεζοπορική διαδρομή θα δημοσιεύσουμε  λεπτομερείς χάρτες, υψομετρικά διαγράμματα και σύγχρονο φωτογραφικό υλικό, ακόμα και 360 μοιρών! 

Αναμείνατε. Σε σύντομο χρονικό διάστημα όλες οι πεζοπορικές διαδρομές της Σερίφου θα βρίσκονται με ασφάλεια και σαφήνεια στα χέρια σας… η καλύτερα στο κινητό σας τηλέφωνο!

Η δύσβατη πλέον πεζοπορική διαδρομή Λιόμαντρα- Αβεσσαλός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *