Από τη Σέριφο… στην Καισαριανή

Μάνος Κερεστετζής: Eνας αρχιτέκτονας που ζωγραφίζει, γιατί ξέρει από σχέδιο και χρώμα – Ήταν από τους πρώτους που, ταξιδεύοντας στα νησιά του Αιγαίου δεκαετίες πριν, όταν ακόμη δεν είχαν «πουληθεί» στον τουρισμό, αποφάσισε να εργαστεί ως αρχιτέκτονας σε αυτά και επέλεξε τη Σέριφο.

«Μεγάλωσα στις γειτονιές της Αθήνας. Γονείς Μικρασιάτες: από́ το Αϊβαλί́ ο πατέρας (Μανούσος Μανουσάκης ο παππούς), από́ τη Σμύρνη η μητέρα (Ν. Ζωγράφος ο φωτογράφος, ο άλλος παππούς). Τον Φώτη Κόντογλου ο αδελφός μου και εγώ τον φωνάζαμε “μπάρμπα” – τις λίγες φορές που τον είδα δεν τις ξεχνώ ποτέ. Αυτές οι λέξεις έρχονται στον νου μου σαν σκέφτομαι: Ατελιέ, χρώματα, πάθος για τη θάλασσα. Εκρήξεις ήδη από την προεφηβική μου ηλικία. Κάποιες Κυριακές, σαν εκδρομή, μας πήγαινε η αδελφή του πατέρα μου, η Νονούλα, στον πρώτο ξάδερφό της, τον κεραμίστα Πάνο Βαλσαμάκη. Εκεί έχανα την έννοια του χρόνου: χώμα – σχέδια – χρώμα – χειρωνακτική εργασία – μαγεία. Βαθιά χαράχτηκαν μέσα μου οι σκέψεις, τα λόγια και η καθημερινότητα αυτών των σπουδαίων ανθρώπων. Αργότερα, για δύο χρόνια έκανα ζωγραφική με τον Παναγιώτη Τέτση στη Σχολή Βακαλό. Ηταν ένας δάσκαλος αυστηρός. Ηταν ένας δρόμος δύσκολος μα και μοναδικός. Εκεί κατάλαβα πόσο σκληρή δουλειά χρειάζεται για το όνειρο. Αν το κάνεις, όμως, αυτό το ταξίδι δεν έχει πια γυρισμό».

Με αυτά τα λόγια ο αρχιτέκτονας και εικαστικός Μάνος Κερεστετζής συστήνει εαυτόν. Ο ίδιος τελείωσε Αρχιτεκτονική στο ΑΠΘ και έκανε όσα παραπάνω λέει. Και ακόμα περισσότερα. Ηταν από τους πρώτους που, ταξιδεύοντας στα νησιά του Αιγαίου δεκαετίες πριν, όταν ακόμη δεν είχαν «πουληθεί» στον τουρισμό, αποφάσισε να εργαστεί ως αρχιτέκτονας σε αυτά και επέλεξε τη Σέριφο. Τα σπίτια που έχτισε ήταν και είναι σε άμεση σύμπνοια με το περιβάλλον, φιλικά και οικεία στο ανθρώπινο μάτι και στην καθημερινότητα, που δεν «μάχεται» τη φύση και το νησί, αλλά συμβαδίζει μαζί της. Αγωνιστής και ιδεολόγος πάντα ο Μάνος, που όμως δεν μένει στη θεωρία αλλά περνάει στην πράξη, μεταμορφώνει τη φιλοσοφία της ζωής του και σε έργα τέχνης. Τώρα, με την παρούσα έκθεση ζωγραφικής μεταμορφώνει και τον θεατή αυτής.

📌 Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 18/5 12.00 – 15.00, 20/5 18.00 – 21.00, 21/5 18.00 – 21.00 και με ραντεβού στο τηλ. 6948801099. Στην Artspot Gallery (Λυδίας 13, Καισαριανή)

(Πηγή: https://www.efsyn.gr/, της Νόρας Ράλλη, 18/5/2024)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *