«Χαίρε Ξένε Στη Χώρα των Ονείρων»: Έκθεση φωτογραφιών του Robert McCabe στο Μουσείο Ακρόπολης

Παρουσιάζεται η έκθεση του σπουδαίου Αμερικανού φιλέλληνα φωτογράφου, θαυμαστή των Κυκλάδων και της Σερίφου μεταξύ άλλων, Robert McCabe , «Χαίρε Ξένε, στη χώρα των ονείρων» στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων στο ισόγειο του Μουσείου Ακρόπολης από τις 28 Μαΐου μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου 2024.

Μια πασίχαρη Γαλλίδα στο Μαγγανάρι της Ιου, μπροστά από ένα κοπάδι πρόβατα. Μαθητές της Σερίφου ενθουσιασμένοι μέσα στη σημαιοστολισμένη αίθουσα τους και μια ιδιοκτήτρια μανάβικου στη Μύκονο, ενώ διαπραγματεύεται με έναν αγρότη τη σοδειά του. Αυτή είναι η Ελλάδα του Ρόμπερτ Μακέιμπ. Ήτουλάχιστον ένα μέρος της, μιας και στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την έκθεση φωτογραφίας, ο φωτογράφος εξηγούσε ότι οι περισσότερες από τις εκατό φωτογραφίες του από τη μεταπολεμική Ελλάδα συνοδεύονται από μια ανάμνηση.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Τουρισμού τον ΕΟΤ και το Μουσείο της Ακρόπολης.

Πρόκειται για μια μοναδική αναδρομή στην “ελληνική περίοδο” του McCabe, με περίπου 100 φωτογραφίες, που στοχεύουν στο να αναδειχθεί η αυθεντικότητα, ο πολιτισμός, η ιστορία, η ομορφιά και οι άνθρωποι στην καθημερινότητα της μεταπολεμικής Ελλάδας μέσα από τη ματιά του Αμερικανού καλλιτέχνη, όπως επισημαίνει σχετική ανακοίνωση του Μουσείου Ακρόπολης.

Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη αναφέρει για την έκθεση: «Με την αισθητική ποιότητα και τον ρεαλισμό τους, οι φωτογραφίες του Robert McCabe προσφέρουν μια ξεχωριστή, πολύτιμη και σπάνια ματιά στη μεταπολεμική Ελλάδα. Καταγράφουν και αποθανατίζουν τον χαρακτήρα, το βλέμμα, τις προσδοκίες ενός λαού που αναδύεται από το σκοτάδι των συγκρούσεων. Αναδεικνύουν τους ανθρώπους, την καθημερινότητά τους, τον πολιτισμό, την ιστορία, την ομορφιά της χώρας μας».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Οι φωτογραφίες του Robert McCabe είναι η σύλληψη και η αποτύπωση της ουσίας, μαυρόασπρη ή έγχρωμη, ενός ερωτευμένου νεαρού που περαστικός για ταξίδια μακρινά ζωής και γνώσης αιχμαλωτίστηκε στη μαγεία της ‘Καλυψούς’, μιας χώρας που ονομάζεται Ελλάδα και που με τη σειρά του αιχμαλώτιζε κομμάτια από την ψυχή της, αρχαία και σύγχρονα».

Η είσοδος στην έκθεση «Χαίρε Ξένε Στη Χώρα των Ονείρων» είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητη προϋπόθεση η έκδοση εισιτηρίου ελεύθερης εισόδου από τα ταμεία εισιτηρίων του Μουσείου. Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσση έκδοση (ελληνικά-αγγλικά) που θα διατίθεται σύντομα στο Πωλητήριο του Μουσείου.

(Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, του Νικόλα Ζώη, 28/5/2024)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *