Πανελλήνιες εξετάσεις στις Κυκλάδες – Σε 30 εξεταστικά κέντρα περισσότεροι από 1.000 μαθητές

Δημιουργία εξεταστικών κέντρων τόσο στα μικρά νησιά (όπως στη Σέριφο, την Κύθνο και τη Φολέγανδρο), όσο και για τους υποψηφίους με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

Στη μάχη των πανελληνίων εξετάσεων ρίχνονται από σήμερα οι μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων, ενώ αύριο τη “σκυτάλη” θα πάρουν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων.

Για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων έχουν δημιουργηθεί συνολικά 30 εξεταστικά κέντρα στις Κυκλάδες, εκ των οποίων και στα μικρά νησιά του νομού, ενώ παράλληλα έχουν στηθεί και ανάλογες δομές για εκείνους που αντιμετωπίζουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Συνολικά, 1.193 μαθητές των Κυκλάδων, θα δώσουν την προσωπική τους μάχη για μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, 721 από τα ΓΕΛ και 472 από τα ΕΠΑΛ.

“Πρεμιέρα” με τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ

Αρχίζουν σήμερα Πέμπτη οι πανελλήνιες εξετάσεις με τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) να εξετάζονται στα Νέα Ελληνικά. Στη συνέχεια, την 1η Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (Άλγεβρα). Θα ακολουθήσουν, από τις 3 έως και τις 17 Ιουνίου οι εξετάσεις σε μαθήματα ειδικότητας, με ενδιάμεσο κενό, λόγω των ευρωεκλογών, μεταξύ 5 και 11 Ιουνίου.

Αύριο, Παρασκευή, την “σκυτάλη” θα πάρουν οι μαθητές των Γενικών Λυκείων, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και της Λογοτεχνίας. Στη συνέχεια, την Τρίτη 4 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι εξετάσεις για τα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), τα Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και τη Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας). Την Πέμπτη 6 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), τη Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και την Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής). Θα μεσολαβήσει ένα κενό εξετάσεων, λόγω της διεξαγωγής των ευρωεκλογών στις 9 Ιουνίου και έτσι, οι εξετάσεις των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 12 Ιουνίου, με τα μαθήματα: Ιστορία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Εξεταστικά κέντρα και στελεχιακό δυναμικό στις Κυκλάδες

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης”, όλα είναι έτοιμα για τη διεξαγωγή των εξετάσεων στις Κυκλάδες, τόσο με τη δημιουργία των εξεταστικών κέντρων, όσο και με τη στελέχωση σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

Συγκεκριμένα, για την ομαλή διεξαγωγή των πανελληνίων, τόσο με ενέργειες της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, όσο και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, δημιουργήθηκαν συνολικά 30 εξεταστικά κέντρα στα νησιά.

Τα 18 κέντρα αφορούν στους υποψηφίους του Γενικού Λυκείου, σε αντίθεση με τα 16 της περσινής χρονιάς και με τα 15 του 2022. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα 12 για τους μαθητές των ΕΠΑΛ.

Μάλιστα, με επίκεντρο τη νησιωτικότητα και τα προβλήματα που απορρέουν από αυτή και προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των μαθητών, δημιουργήθηκαν φέτος εξεταστικά κέντρα και σε μικρότερα πληθυσμιακά νησιά, όπως στη Σέριφο, την Κύθνο και τη Φολέγανδρο. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν ακόμη περιοχές όπως η Ανάφη, η Θηρασιά, η Σίκινος και οι Μικρές Κυκλάδες, που οι μαθητές θα πρέπει να μπουν στη διαδικασία της μετακίνησης σε άλλο νησί, προκειμένου να συμμετάσχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Εκτός από τις εξεταστικές δομές, έχει ήδη μετακινηθεί και το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό τόσο από την Αθήνα, όσο και από άλλα σημεία των Κυκλάδων.

Εξεταστικά κέντρα και για μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

Εκτός από τα παραπάνω έχουν δημιουργηθεί και κέντρα υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Ειδικότερα, στη Σύρο – πλην εκείνων των μαθητών που επιθυμούν λόγω οικονομικών και άλλων συγκυριών να ταξιδέψουν στην Αθήνα – υπάρχουν τρία εξεταστικά κέντρα, ενώ ανάλογα υπάρχουν στην Πάρο και τη Σαντορίνη.

Να σημειωθεί ότι οι 36 μαθητές από το Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο της Σύρου θα δώσουν προφορικές εξετάσεις στην Αθήνα, καθώς τα ειδικά αυτά εξεταστικά κέντρα δύναται να λειτουργούν μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

1.193 μαθητές των Κυκλάδων συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις

Φέτος στα νησιά των Κυκλάδων πρόκειται να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις 721 παιδιά προερχόμενα από τα Γενικά Λύκεια και 472 προερχόμενα από τα Επαγγελματικά, σύνολο 1.193 υποψήφιοι.

Στη Σύρο τώρα, διαγωνίζονται 89 μαθητές από το Πρότυπο Επαγγελματικό και αντίστοιχα 70 από το Γενικό Λύκειο.

“Με προσοχή και συγκέντρωση θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα”

Οδηγίες όχι μόνο επιβίωσης σε αυτή τη σκληρή μάχη που θα έρθουν αντιμέτωποι οι μαθητές των Λυκείων, αλλά και για μία θετική έκβαση, δίνει μέσω της “Κοινής Γνώμης”, ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Ξενοφώντας Βαμβακερός.

Όπως επισημαίνει το τρίπτυχο της επιτυχίας, εκτός από την σωστή προετοιμασία, είναι η ηρεμία, η προσοχή και η συγκέντρωση που πρέπει να επιδείξουν οι υποψήφιοι κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου.

“Όλα θα πάνε καλά με ηρεμία, προσοχή και συγκέντρωση. Οι εξεταζόμενοι σε αυτό που θα πρέπει να επικεντρωθούν είναι οι εκφωνήσεις των ερωτημάτων. Πρέπει να προσέξουν τι διαβάζουν και να επανέλθουν σε αυτές. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το χρονικό περιθώριο των τριών ωρών που τους δίνεται, ώστε να μπορέσουν να εντοπίσουν τυχόν λάθη στις απαντήσεις. Ακόμα τα θέματα της πολλαπλής επιλογής θα πρέπει να ελεγχθούν πολλές φορές, διότι είναι κρίμα να χάσουν μόρια από ένα λάθος της στιγμής. Συμβουλεύω επίσης τους μαθητές να κατανείμουν το τρίωρο σε 20λεπτα, ώστε να μπορέσουν όχι μόνο να επανέλθουν σε μία απάντηση που δεν γνωρίζουν, αλλά και να έχουν το χρονικό περιθώριο να διορθώσουν με ηρεμία τα γραπτά τους. Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *