Ανοικτή πρόσκληση σε παραγωγούς του Νοτίου Αιγαίου για Διεθνή Διαγωνισμό Δώρων Γαστρονομίας 2024

Μέχρι την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου μπορούν οι παραγωγοί του Νοτίου Αιγαίου να καταθέσουν την υποψηφιότητά τους για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2019, στον Διεθνή Διαγωνισμό «World Food Gift Challenge», ο οποίος φέτος θα φιλοξενηθεί στην περιφέρεια της Σαουδικής Αραβίας Aseer, στις 25 Απριλίου 2024.

Στον διαγωνισμό καλούνται να συμμετέχουν παραγωγοί τοπικών προϊόντων – δώρων γαστρονομίας (υψηλής ποιότητας τροφίμων και προϊόντων χειροτεχνίας που σχετίζονται με τρόφιμα). Τα προϊόντα τους θα αξιολογηθούν, όπως κάθε χρόνο, από μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των Επιμελητηρίων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, η οποία θα προκρίνει αυτά που τελικώς θα εκπροσωπήσουν το Νότιο Αιγαίο ενώπιον της διεθνούς κριτικής επιτροπής ειδικών του IGCAT (Διεθνούς Ινστιτούτου Γαστρονομίας), που φέτος θα συνεδριάσει και θα απονείμει τα βραβεία, εκτός Ευρώπης, στην περιφέρεια Aseer της Σαουδικής Αραβίας.

Το υψηλό επίπεδο των τοπικών προϊόντων και τη σημασία της αφήγησης υπογραμμίζουν οι διακρίσεις που έχουν λάβει τα προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου κατά τις τελευταίες διοργανώσεις του θεσμού, δικαιώνοντας την επένδυση της περιφερειακής αρχής στη γαστρονομία και τη διασύνδεσή της με τον πρωτογενή τομέα. Ξεχωρίζουν το βραβείο της Καλύτερης Αφήγησης για το προϊόν οργανικού μελιού «Τhe FAMiLY BEEZ» από την Σέριφο και τον παραγωγό Γιώργο Ρώτα, στη διοργάνωση του 2022, που είχε πραγματοποιηθεί στη Μινόρκα της Ισπανίας και το 3ο βραβείο με το Μελεκούνι ΠΓΕ του παραγωγού Δ. Πισσάκα (Filema) από την Ρόδο, στην περσινή διοργάνωση που φιλοξένησε η Περιφέρεια στο νησί της Κω.

Στρατηγικός συνεργάτης της Περιφέρειας σε αυτό το εγχείρημα είναι τα Επιμελητήρια Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες και για την αποστολή των αιτήσεών τους.

Τι είναι ο Διεθνής Διαγωνισμός Δώρων Τροφίμων (WFGC)

Το World Food Gift Challenge του IGCAT (Διεθνούς Ινστιτούτου για τη Γαστρονομία, Τουρισμό, Τέχνες και Πολιτισμό) συμβάλλει στην προστασία και την προώθηση των τοπικών τροφίμων και της πολιτιστικής ποικιλομορφίας αναγνωρίζοντας εξαιρετικά προϊόντα από τοπικούς γαστρονομικούς πολιτισμούς και εμπνέοντας την τοπική υπερηφάνεια στις τοπικές παραδόσεις.

Αποστολή της διεθνούς κριτικής επιτροπής θα είναι να εντοπίσει εξαιρετικά, μοναδικά γαστρονομικά δώρα και να τα αξιολογήσει σύμφωνα με κριτήρια, όπως: γεύση, ελκυστικότητα, βιωσιμότητα, σύνδεση με την περιοχή από την οποία προέρχονται, αφήγηση, δημιουργικότητα και καινοτομία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *