Περιφέρεια Ν. Αιγαίου: Διεκδικεί μόνιμο ελικόπτερο για διακομιδές σε Σύρο και Νάξο. Είναι επιχειρησιακά έτοιμο το ελικοδρόμιο Σερίφου;

Διαβάζουμε στο cyclades24.gr πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την ενίσχυση της υγειονομικής ασφάλειας των νησιωτών, διεκδικώντας πτητικές βάσεις ΕΚΑΒ σε νησιά Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

Η υπόθεση έρχεται στο προσκήνιο μετά και την γνωστή περίπτωση της Σύρου, η οποία εδώ και έξι περίπου μήνες έχει απωλέσει το προνόμιο της βάσης ελικοπτέρου που είχε για αεροδιακομιδές, μιας και στρατιωτικό ελικόπτερο το οποίο είχε έδρα την πρωτεύουσα των Κυκλάδων δεν βρίσκεται πλέον στην Σύρο και κανείς δε μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα αν και οπότε θα επιστρέψει.

Στο επερχόμενο περιφερειακό συμβούλιο το οποίο θα διεξαχθεί στη Ρόδο στις 20 Φεβρουαρίου, πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη είναι η συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με τη διεκδίκηση καθιέρωσης τεσσάρων νέων βάσεων ετοιμότητας στο πλαίσιο του νέου Μηχανισμού Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών ο οποίος προωθείται από την Πολιτική Προστασία. Τα νησιά τα οποία προτείνονται και θα διεκδικηθεί η καθιέρωση βάσεων πτητικών μέσων είναι η Σύρος και η Νάξος από πλευράς Κυκλάδων, ενώ αντίστοιχα για τα Δωδεκάνησα, προτείνονται η Ρόδος και η Κως.

Αμέσως μετά τη λήψη απόφασης, αναμένεται να αναληφθούν πρωτοβουλίες από τον περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο, προκειμένου να διεκδικηθεί σθεναρά η δημιουργία μόνιμων βάσεων του ΕΚΑΒ στα παραπάνω νησιά και να ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό το αίσθημα ασφάλειας των νησιωτών, στο πλαίσιο της έγκαιρης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των έκτακτων περιστατικών.

Στο μεταξύ, για την περίπτωση της Σύρου επίκειται το προσεχές διάστημα συνάντηση του δημάρχου, Αλέξη Αθανασίου με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ώστε να ξεκαθαριστεί τι μέλλει γενέσθαι με την υπόθεση της πτητικής βάσης, μετά την πολύμηνη απώλεια του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ από την πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Για το συγκεκριμένο θέμα έχουν κατατεθεί και ερωτήσεις στη Βουλή από αρκετούς βουλευτές όλων των πολιτικών κομμάτων.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργός Υγείας, ο κ. Γεωργιάδης είχε δηλώσει ότι η Σύρος αποτελεί στρατηγικό νησί στο Αιγαίο για τη λειτουργία μόνιμης βάσης του ΕΚΑΒ. Μένει να δούμε αν ευοδωθεί και στην πράξη η δήλωση του υπουργού.

Στη Σέριφο

Ωραία όλα αυτά, και θετικότατη η πρωτοβουλία της Περιφέρειας. Οι απαραίτητες υποδομές το ελικοδρόμιο Σερίφου λειτουργούν; Φώτα έχουμε; Οι πιλότοι ελικοπτέρων αντιμετωπίζουν κάποιο θέμα; Η πόρτα πάντως παραμένει ορθάνοιχτη και όπως δείχνει η πολύ πρόσφατη φωτογραφία, η εικόνα του ελικοδρομίου Σερίφου δίνει την εντύπωση της εγκατάλειψης. Ας ελπίσουμε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, διότι κυρίως το θέμα αφορά τους κατοίκους  που θα αντιμετωπίσουν κάποιο σημαντικό πρόβλημα και ότι η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία και συντήρηση των υποδομών!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *