Περί τουρισμού και πολυτέλειας, με το παιχνίδι των λέξεων και τη Σέριφο που έχουμε!

Με αφορμή τα σχόλια του κου Σπιλάνη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου για το άρθρο μας «Ο τουρισμός υψηλών προδιαγραφών είναι ζητούμενο για την Σέριφο!», να σημειώσουμε τα κάτωθι: 

Προφανώς δεν γίναμε κατανοητοί κύριε καθηγητά και σπεύσατε να μοιράσετε τα επικριτικά σχόλιά σας με αγωνιστικό ταπεραμέντο, ώστε να “πειστούν οι κοινωνίες γι’ αυτό”…

Το άρθρο ήδη από τον τίτλο μιλάει για αυτό που και σε άλλα άρθρα του ecoserifos έχουμε αναφερθεί. Τον τουρισμό υψηλών προδιαγραφών. Η “εμμονή” του άρθρου στη πολυτέλεια» (?), όπως αναφέρει ο κος Σπιλάνης, όπως και η χρήση της λέξης «πολυτέλεια», ξεκίνησε με τις δηλώσεις του δημάρχου Σερίφου (ο οποίος χρηματοδοτεί την έρευνα) «όποιος θέλει διακοπές πολυτελείας να πάει στη Μύκονο», προσπαθώντας να εξηγήσουμε στον μέσο αναγνώστη πως διακοπές «πολυτελείας» δεν είναι απαραίτητα η Μύκονος, όπως προφανώς εννοεί ο δήμαρχος. Διακοπές «πολυτελείας» είναι –σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού– ακομα και να έχω  36 τετραγωνικά μέτρα ανά λουόμενο στην παραλία όπως γράψαμε, το οποίο δεν έχει φυσικά καμία σχέση με το «να πίνω τη σαμπάνια μου από την πισίνα στο Γάνεμα», όπως έφερε ως παράδειγμα ο κος Σπιλάνης.

Και αναφέρεται σαφώς στο άρθρο «Είναι προφανές ότι ο χαρακτηρισμός “τουρισμός πολυτελείας” μπορεί να έχει αποκλειστικά υποκειμενικά κριτήρια». Με άλλα λόγια μην παρεξηγηθούμε πως θέλουμε η Σέριφος να γίνει Μύκονος, τουλάχιστον όσον αφορά τον χαρακτήρα του τουρισμού που έχει αναπτυχθεί εκεί. 

Αντικαταστήστε λοιπόν τον όρο «τουρισμός πολυτελείας» με τον όρο «τουρισμός υψηλών προδιαγραφών» και θα έχετε την πλήρη εικόνα. Και σκεφθείτε τι κόστος θα έχει για έναν επισκέπτη να έρθει για μια εβδομάδα ας πούμε στη Σέριφο για καταδύσεις. Για τον μέσο τουρίστα, αυτό δεν είναι «διακοπές πολυτελείας»;

Δεν θα θέλαμε να συνεχίσουμε το παιχνίδι των λέξεων. Σαφώς και είναι κατανοητό το τι εννοούμε. 

Και όταν προτείνουμε στο άρθρο μας κατά λέξη:

  • Να αναπτύξουμε εναλλακτικό τουρισμό, ο οποίος μπορεί να λειτουργεί και εκτός καλοκαιρινής περιόδου
  • Να επικεντρωθούμε σε τουριστικές επενδύσεις υψηλών προδιαγραφών οι οποίες θα προσελκύσουν και τους ανάλογους επισκέπτες
  • Να στοχεύσουμε στη βελτίωση των υποδομών εξυπηρέτησης (νερό, απορρίμματα, συγκοινωνία) και να σταματήσουμε να μεμψιμοιρούμε… Με τη γκρίνια δεν διορθώθηκε ποτέ τίποτα…

… γίνεται ακόμη πιο κατανοητό… 

Για το ότι «δεν μπορούμε να αγνοούμε τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, ούτε τα Ηνωμένα Εθνη για την ανάγκη στροφής και του τουρισμού ώστε να συμβάλει στη βιώσιμη προοπτική του πλανήτη που κινδυνεύει κάθε μέρα και περισσότερο», δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο.

Επίσης στο ότι «ο τουρισμός πολυτέλειας αυξάνει κατακόρυφα τη κατανάλωση του νερού, τη κατανάλωση ενέργειας, τη χρήση υλικών και τη παραγωγή απορριμάτων», επίσης συμφωνούμε δεδομένου στο ότι «τουρισμός πολυτελείας» εννοείται ο τουρισμός τύπου Μυκόνου. Να σημειωθεί πάντως πως τα ίδια αποτελέσματα είχει και ο καλοκαιρινός υπερτουρισμός του «ήλιος και θάλασσα», ειδικά όταν ξεπερνά τη φέρουσα τουριστική ικανότητα.

Για τους δείκτες που αναφέρονται στο άρθρο, ασφαλώς και υπάρχουν κι άλλοι, η λίστα δεν έιναι εξαντλητική, γι’ αυτό υπάρχει και ένα «κλπ.» στο τέλος.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ήδη έχει γίνει δουλειά από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την ερευνητική ομάδα του κου Σπιλάνη και περιμένουμε να μας ανακοινώσει ο δήμος τα αποτελέσματα.

Υ.Γ.1: Να υποθέσω πως ο κος Σπιλάνης αναφερόμενος «πίνοντας σαμπάνια στην πισίνα στο Γάνεμα», αναφέρεται στο νέο τουριστικό project στη Σέριφο ύψους 5 εκατ., που αφορά στην κατασκευή υπόσκαφου ξενοδοχείου κατηγορίας 4 αστέρων, 31 δωματίων και δυναμικότητας 93 κλινών, με πισίνες και υπαίθριους χώρους αναψυχής, το οποίο θα περιλαμβάνει και επίγειο τελεφερίκ, στο Γάνεμα. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου έχει ήδη κατατεθεί προς διαβούλευση. Ποια είναι η θέση μας σαν Σερφιώτες; Ρωτάω όχι ρητορικά, αλήθεια. Θέλουμε ή δεν θέλουμε τέτοιες επενδύσεις; Θα μας δείξει το σωστό δρόμο η μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου;

ΥΓ2:Το κόστος της έρευνας που διεξάγετε είναι κοντά στα 30.000€ όπως ενημέρωσε την αντιπολίτευση ο δήμαρχος στην συζήτηση περί προϋπολογισμού του 2024, η κάνουμε κάπου λάθος;

Υ.Γ.3: Όσο για την ημερίδα «Τι Σέριφο έχουμε, και τι Σέριφο θέλουμε», η οποία υποθέτω δεν περιορίζεται μόνο στον τουρισμό αλλά αναφέρεται γενικά στην αναπτυξιακή πορεία του νησιού, πολύ θέλουμε να ακούσουμε τις απόψεις της δημοτικής αρχής, ειδικά για το «Τι Σέριφο έχουμε»….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *