Μνήμες της Σερίφου στη Λάρισα…

Τα Εκπαιδευτήρια Μ. Ν. Ράπτου εδρεύουν στη Λάρισα, και δεν έχουν καμία σχέση με τη Σέριφο…. Όμως σήμερα Παρασκευή 10 Μαΐου 2024 και ώρα 12 το μεσημέρι, στο προαύλιο των Εκπαιδευτηρίων, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της μεγάλης τοιχογραφίας «Να μαθαίνω γράμματα» (διαστάσεων 19×10μ.) που καλλιτέχνησε ο κ. Γιάννης Πέτρου.

Εμπνεόμενος από δύο διάσημες φωτογραφίες που απεικονίζουν σχολικές αίθουσες (την ασπρόμαυρη του Κωνσταντίνου Μάνου στον Όλυμπο Καρπάθου το 1964 και την έγχρωμη του Robert Mc Cabe στα Κύθηρα – ή στη Σέριφο – το 1971), ο καλλιτέχνης  «Korax» δημιούργησε ένα μνημειώδες τοπόσημο για τη Λάρισα, που εξυμνεί το ελληνικό σχολείο, τον μόχθο και τον αγώνα για προκοπή των μαθητών αλλά και των δασκάλων που το υπηρέτησαν και το υπηρετούν. 

Δεν ξέρουμε λοιπόν αν η δεύτερη φωτογραφία είναι σίγουρα από τη Σέριφο… Μήπως μπορεί κάποιος που θυμάται ή αναγνωρίζει κάποιο πρόσωπο να μας λύσει την απορία;

Πάντως στο διαδίκτυο βρήκαμε ότι :

“…ο ίδιος ο φωτογράφος, στην έκθεση και στο βιβλίο αναφέρει ότι η εικόνα τραβήχτηκε στο Καψάλι των Κυθήρων το 1971. Οι… Τσιριγώτες, όταν είδαν την εικόνα της τάξης του δημοτικού σχολείου, άρχισαν να ψάχνουν ποια είναι τα πρόσωπα που απεικονίζονται.

Όταν η φωτογραφία άρχισε να κυκλοφορεί, πράγματι κάποιοι αναγνώρισαν τους εαυτούς τους. Δεν ήταν όμως Τσιριγώτες αλλά… Σεριφιώτες! Η συγκεκριμένη εικόνα τραβήχτηκε στην κάτω Χώρα της Σερίφου, λοιπόν, και όχι στα Κύθηρα (κάπου μπερδεύτηκε ο φωτογράφος στην αρχειοθέτηση)”

Δείτε την ανάρτηση πατώντας εδώ:

H φωτό του Κωνσταντίνου Μάνου στην Όλυμπο Καρπάθου-1964

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *