Ίσως θυμάστε την επίσκεψη αυτοδιοικητικών της Σερίφου στην Τήλο, στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη, εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
Ήταν 28 Σεπτέμβρη και ο Δημήτρης Γκιολές, υποψήφιος δήμαρχος Σερίφου τότε, επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Σέριφος – Δύναμη Συνεργασίας», επισκέφθηκε την Τήλο όπου ενημερώθηκε από τη δήμαρχο κα Μαρία Καμμά και άλλα στελέχη του δήμου για την εφαρμογή του προγράμματος «Just Go Zero», που οδήγησε την Τήλο να ανακηρυχθεί ZERO WASTE κοινότητα. Τότε είχε δηλώσει ο ίδιος πως σε περίπτωση εκλογής του θα εύρισκε τους αναγκαίους πρόσθετους πόρους που θα απαιτούσε η επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος και για τη Σέριφο.
Από τότε πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι…
Ο κ. Γκιολές όπως ξέρουμε δεν βγήκε δήμαρχος και σήμερα, αυτό που βλέπουμε είναι ότι όχι μόνο έχουμε ένα χρονίζον πρόβλημα με τον ΧΥΤΑ, αλλά η δημοτική μας αρχή έχει τις χείριστες σχέσεις με τον ΦΟΔΣΑ, στα όρια της προσωπικής βεντέτας….
Εν τω μεταξύ, αυτό που διαπιστώνει ο δημότης Σερίφου είναι ένας διαρκής αποπροσανατολισμός από τα φλέγοντα ζητήματα όπως ο ΧΥΤΑ για παράδειγμα, και μια εμμονή με άλλα θέματα όπως το ξενοδοχείο στο Γάνεμα, όταν όλοι γνωρίζουν πως η γνωμοδότηση του Δήμου ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ για το ΥΠΕΝ, γι’ αυτό λέγεται και γνωμοδότηση.
Τέλος πάντων, η ομόφωνη έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο του ΦοΔΣΑ Ν. Αιγαίου, κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη και Προέδρου του, Γιώργου Χατζημάρκου, των όρων και των τευχών δημοπράτησης, για την διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού, για την υλοποίηση του έργου «Δράσεις εκτροπής αποβλήτων από την ταφή με τη συνδρομή νέων τεχνολογιών νήσου Τήλου», του γνωστού ως Πρόγραμμα “JustGoZeroTilos“, θεωρήθηκε «ιστορικής σημασίας» για τα δεδομένα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε ό,τι αφορά το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Της έγκρισης δημοπράτησης του έργου, του οποίου έχει ολοκληρωθεί η πιλοτική περίοδος εφαρμογής, προηγήθηκε την περασμένη Δευτέρα στην Τήλο, η υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Ειδικού Περιφερειακού Διαβαθμιδικού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων «ΦοΔΣΑ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε» και του Δήμου Τήλου, που διασφαλίζει την συνέχιση του Προγράμματος “JustGoZeroTilos“, το οποίο έχει τύχει παγκόσμιας αναγνώρισης και λειτουργεί ήδη ως πρότυπο διαχείρισης των απορριμμάτων, αφού η Τήλος κατόρθωσε να γίνει το πρώτο νησί στον κόσμο που επιτυγχάνει 100% εκτροπή από την ταφή των αποβλήτων, με το ποσοστό των υλικών που ανακτώνται και κομποστοποιούνται από τα απόβλητα, να ξεπερνάει το 85%.
Το πόσο σημαντική θεωρήθηκε η συγκεκριμένη ενέργεια δείχνει η παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και κυβερνητικού κλιμακίου στην υπογραφή της σύμβασης.
Με την Προγραμματική Σύμβαση ο ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου ανέλαβε τηνυποχρέωση να προβεί στην δημοπράτηση του έργου, στην παρακολούθηση της καλής εκτέλεσης της σύμβασης από τον Ανάδοχο καθώς και στη χρηματοδότησή του από ίδιους πόρους.
Το δημοπρατούμενο έργο συνίσταται στη ανάπτυξη και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αναδιάρθρωσης του συστήματος διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων, και εκτροπής τους από την ταφή, στον Δήμο Τήλου, μέσω της αποτελεσματικής και ολοκληρωμένης λειτουργίας ενός πρότυπου συστήματος διαχείρισης που μετατρέπει τα απόβλητα σε προϊόντα προστιθέμενης αξίας. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της Σύμβασης περιλαμβάνεται η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών εκπαίδευσης – ενημέρωσης, καθώς επίσης και συλλογής, μεταφοράς, διαχωρισμού και ταξινόμησης των αποβλήτων στο Κέντρο Αυξημένης Εκτροπής Υλικών (Κ.Α.Ε.Υ.), μέσω ειδικά καταρτισμένου προσωπικού, εξοπλισμού, και κατάλληλου διαχειριστικού συστήματος που είναι απαραίτητο να διαθέσει ο Ανάδοχος, που θα αναδειχθεί.
Για τη λειτουργία του συστήματος μηδενικών αποβλήτων, ο Ανάδοχος του έργου θα παρέχει το απαιτούμενο προσωπικό για τη διασφάλιση υψηλού ποσοστού καθαρότητας των υλικών στην πηγή της παραγωγής τους, τον μετέπειτα διαχωρισμό και ταξινόμηση των παραγόμενων αποβλήτων στο Κ.Α.Ε.Υ. της Τήλου, τις απαραίτητες υπηρεσίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων και των επισκεπτών της Τήλου, καθώς και το απαραίτητο για τη λειτουργία του προγράμματος διαχειριστικό σύστημα εφαρμογών και τεχνολογίας Διαδικτύου των Πραγμάτων. Παράλληλα, ο Ανάδοχος θα διαθέσει τον απαραίτητο για τη λειτουργία του προγράμματος εξοπλισμό (κινητό και σταθερό), μηχανικά μέσα και προσωπικό.
Οι κύριες ανάγκες που καλύπτονται από την υλοποίηση της σύμβασης είναι:
- Η ευαισθητοποίηση των κατοίκων και επισκεπτών σε θέματα πρόληψης και διαχείρισης απορριμμάτων.
- Η συνολική αύξηση του ποσοστού εκτροπής των υλικών από τη ταφή, με στόχο την ευαισθητοποίηση των κατοίκων και επισκεπτών σε ζητήματα Κυκλικής Οικονομίας, συμβάλλοντας στην βιώσιμη διαχείριση των πόρων για την εναλλακτική διαχείριση.
Αναμενόμενα αποτελέσματα από την υλοποίηση της σύμβασης:
- Η αποτελεσματική διαλογή των παραγόμενων απορριμμάτων και η εκτροπή τους από την ταφή.
- Η αποτελεσματική καταγραφή της επίδοσης στην εκτροπή που εμφανίζουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες, απομακρυσμένα και με κατά το δυνατόν μειωμένη χρήση ανθρώπινων πόρων.
- Ο βέλτιστος σχεδιασμός πολιτικών εργαλείων Διαχωρισμού των Απορριμμάτων προστασίας περιβάλλοντος στη βάση τη συλλεγόμενη αξιόπιστη περιβαλλοντική πληροφορία.
- Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των κατοίκων και επισκεπτών και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, εφόσον πλέον θα αποδεικνύεται ότι καταγράφεται αποτελεσματικά η παραγωγή των απορριμμάτων στη Πηγή.
- Η απαρχή για τη δημιουργία μίας μελλοντικής ενιαίας πλατφόρμας περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ευαισθητοποίησης και πληροφόρησης των πολιτών.
Μήπως να σταματήσουμε τις κοκορομαχίες με τον ΦΟΔΣΑ και να δούμε πως θα επωφεληθούμε κι εμείς; Μια ιδέα ρίχνω…