Το νερό και οι δήμαρχοι…

Οι περισσότεροι ιστότοποι των Κυκλάδων  έχουν εδώ και μερικές ημέρες αναρτήσει (με την προσφιλή τακτική του copy -paste)  το άρθρο από την kathimerini.gr, με τίτλο «Οι Κυκλάδες πλημμυρίζουν από τουρίστες αλλά ξεμένουν από νερό», στο οποίο περιγράφεται το πρόβλημα της λειψυδρίας στα Κυκλαδονήσια, το οποίο εντείνεται τους καλοκαιρινούς μήνες με την επέλαση των τουριστών.

Δεν λέει κάτι το άρθρο το οποίο δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, αλλά ενδιαφέρον έχουν οι δηλώσεις του δημάρχου Καλύμνου, κου Μαστροκούκου, ο οποίος περιγράφει πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα:

«Το νησί μας έχει την ιδιαιτερότητα ότι είναι… μικρομέγαλο. Ενώ είμαστε μικροί σε έκταση, έχουμε 17.000 μόνιμο πληθυσμό. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε σημαντικές ανάγκες σε νερό όλο το χρόνο. Δεν είναι μόνο ο τουρισμός, καθώς έχει αλλάξει και η δική μας συμπεριφορά απέναντι στο νερό: στην καθαριότητα, στους κήπους, στις πισίνες, πράγματα που ήταν αδιανόητα δύο γενιές πίσω, που ο κόσμος είχε μάθει να ζει με πολύ λιγότερο νερό». Το νησί προς το παρόν εξυπηρετείται κατά βάση από γεωτρήσεις, ενώ λειτουργεί και μία μονάδα αφαλάτωσης για το τουριστικό βόρειο τμήμα του.

Ο ίδιος καταλήγει: «Το υπόγεια αποθέματα μειώνονται και αναγκαζόμαστε πλέον να στραφούμε και εμείς στις αφαλατώσεις. Ηδη βρίσκεται στον “αέρα” διαγωνισμός με χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών για την προμήθεια τριών μικρών αφαλατώσεων και ακόμη ένας μέσω της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για μια μεγάλη μονάδα για την πόλη της Καλύμνου. Βέβαια, οι αφαλατώσεις δεν είναι πανάκεια. Ιδανικά, εάν μπορούσαμε να επεκτείνουμε τη χρήση ΑΠΕ για την κάλυψη των αναγκών τους και μαζεύαμε τις διαρροές του δικτύου, θα ήταν πιο βιώσιμη ως επιλογή».

Αλλά και ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έβγαλε ανακοίνωση στην οποία αφού περιγράφει στους Δημότες του την κατάσταση με την φετινή λειψυδρία τους προτείνει μέτρα εξοικονόμησης υδατικών πόρων και τους προτρέπει να τα εφαρμόσουν. Χαρακτηριστικά, αναφέρει η ανακοίνωση:

«Τα υπάρχοντα αποθέματα του νερού στους δύο (2) ταμιευτήρες, μέχρι σήμερα είναι σχεδόν ανύπαρκτα και το πρόβλημα γίνεται εντονότερο όταν υπάρχει αυθαιρεσία,  σπατάλη και αλόγιστη χρήση του νερού ύδρευσης. Ο δήμος  κάνει ότι είναι δυνατόν για να διαφυλάξει όχι μόνον την ποσότητα, αλλά και την ποιότητα αυτού του πολύτιμου αγαθού.

Γι’ αυτό το λόγο ενεργοποιεί λειτουργία αφαλατώσεων, λειτουργία νέων γεωτρήσεων, παρακολουθεί τις διαρροές στα δίκτυα ύδρευσης, τα συνδεδεμένα μέσω του σύγχρονου, ειδικού ηλεκτρονικού συστήματος τηλεελέγχου – τηλεμετρίας, ενώ διασυνδέουμε και υφιστάμενα δίκτυα μεταφοράς. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να εντοπίζονται και να επιδιορθώνονται όσο γίνεται πιο άμεσα οι βλάβες και να μειώνονται οι απώλειες νερού. 

Παρά τις παραπάνω ενέργειές μας όμως, ουσιαστικής σημασίας πιστεύουμε ότι είναι και πρώτιστο γεγονός να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες, ώστε να φροντίζουμε όλοι στο δυνατόν, για τη μεγαλύτερη οικονομία στην κατανάλωση του νερού ύδρευσης, ούτως ώστε, να μην υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην διαρκή κι ομαλή υδροδότηση του δήμου μας».

Επίσης, διαβάζουμε σε δελτίο τύπου του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, πως ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της λειψυδρίας. «Η απόφαση εκδόθηκε ύστερα από τεκμηριωμένο αίτημα του Δήμου για την άμεση αναγκαιότητα προστασίας των αποθεμάτων νερού καθώς και τη δρομολόγηση και ολοκλήρωση μέχρι τον Ιούνιο συμπληρωματικών έργων εξεύρεσης νέων υδατικών πόρων. Για τον σκοπό αυτό, καταρτίζεται από την Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΛ-Αγ. Θ η Πράξη με τίτλο: «ΕΡΓΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ 2022-24» που περιλαμβάνει 26 μελέτες συμβάσεων συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 3 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν ενδεικτικά Αφαλατώσεις, νέες γεωτρήσεις, εξοπλισμός γεωτρήσεων, δίκτυα διασύνδεσης γεωτρήσεων, τηλεμετρία γεωτρήσεων, καλλιέργεια πηγών κ.ά».

Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά;

Διότι διαπιστώνουμε πως οι περισσότεροι δήμοι που εντοπίζουν κάποιο πρόβλημα με την έλλειψη νερού, απλά προσπαθούν να βρουν λύσεις  και αν όχι να το λύσουν, τουλάχιστον να το αμβλύνουν. Και όχι να φέρνουν την καταστροφή διώχνοντας ντόπιους και τουρίστες από τον τόπο τους…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *